Blogg

Spelkultur är också kultur – dags att levla upp kulturpolitiken

Det är hög tid att släppa in en av Sveriges riktigt stora kulturyttringar i värmen på riktigt. Runt om i landet finns hundratusen organiserade gamers och det är ändå toppen av isberget. Ska vi räkna alla som spelar i vid mening, arbetar med spelutveckling och tar del av andra spel så lär det handla om miljoner svenskar med spelintresse. Sverige tillhör världstoppen både när det gäller att utveckla spel, och att spela dem.

Spel i olika former är troligen har troligen funnits lika länge som det har funnits människor. Men trots det har spelkulturen inte alltid getts samma status som andra kulturformer. Det är både orättvist och omodernt. Miljöpartiet vill att även spelkulturen ska få del av samhällets stöd och uppmuntran.

Spelkultur är ett brett samlingsbegrepp för olika kulturformer. Analoga och digitala spel, rollspel, lajv och cosplay. Det handlar om det kreativa skapandet av spel. Digitala spel är komplexa kombinationer av ingenjörskonst, bildkonst, berättarkonst, teater, musik och film – allkonstverk som inbjuder till upplevelser och medskapande. Och det handlar om upplevelsekulturen och de kreativa näringarna som vuxit upp runt detta, med festivaler och konvent, streamade kanaler och konst, musik och kommunikation.

Miljöpartiet vill välkomna spelkulturen på riktigt in i den av samhället erkända gemenskapen, där människors egna val av engagemang för utveckling, lärande och tidsfördriv är det avgörande. Vi vill inte placera ett cosplay eller en bokmässa på olika ”finhetsnivåer”.

Spelkultur ska kunna få del av offentliga stöd. Initiativ för en mer jämställd och öppen spelkultur behöver stöttning. Vi vill underlätta för människor och företag som vill leva och växa i den allt rikare och bredare spelkulturen.

Miljöpartiet driver en välkomnande kulturpolitik för frihet och föränderlighet, där spelkulturen har en självklar plats.