Blogg

Sollyftet och klimatoffensiven är här!

För ett par år sedan, i början av 2015 klagade jag lite i en debattartikel i BT: ”Visst har det hänt positiva saker när det gäller solenergi i Borås. Men det är något som saknas. Ett driv. Lite tävlingsinstinkt.” Nu tyder allt på att vi äntligen har det där drivet – att elektricitet producerad av solceller blir en kraft att räkna med här i vår stad. Att det är dags!

Vad har hänt? Förra året avskaffade vi i Borås kravet på bygglov för solcellsanläggningar för takmontering av solceller på de allra flesta en- och tvåbostadshus. På riksnivå avskaffades momsregistreringskravet på privatpersoner som sätter upp solceller på sitt tak. Därmed försvann en helt orimlig byråkratisk börda för enskilda eltillverkare. Borås Stad och stadens bolags totala produktion av solenergi ökade från 189 megawattimmar 2015 till 289 MWh 2016, genom att nya anläggningar installerades.

Vad händer nu? Det blir allt tätare mellan solcellstaken i Borås. Ni kan läsa mer om det i ett tidigare blogginlägg. Vid Viskastrandsgymnasiet pågår därtill en installation just nu, som jag tänkte berätta lite mer om efter ett besök imorgon.

I debattartikeln från 2015 föreslog jag en solcellspark – den finns inte än, men nu är jag rätt övertygad om att det snart är dags. Vid det här laget har jag pratat med många som kunde vara intresserade av att medverka till att en sådan park kommer till stånd – människor som jobbar på olika håll i kommunens stora organisation, med andra politiker, med engagerade miljöaktivister…

Och det låter lovande!

På tisdag åker vi ett par stycken till Helsingborg och tittar på en solcellspark där som min partikamrat Lise Nordin (energipolitisk talesperson för MP i riksdagen) var med och invigde nyligen. Den är finansierad av kommunala bolag, företag och privatpersoner tillsammans och drivs som en förening. Ett sätt för många att kunna vara med och äga solceller, även den som inte har ett eget tak eller egen mark. En rapport om det besöket tänkte jag också lägga här på bloggen.

Jag vill att vi i Borås ska bygga något liknande, något vi kan vara stolta över – något som vi kan visa upp och som kan bli en inspiration. Nu händer det! Det är så många andra som vill samma sak och idén är så bra och så rätt i tiden.

Under montering vid Viskastrandsgymnasiet.

Under montering vid Viskastrandsgymnasiet.