Blogg

Närodlad, ekologisk och klimatsmart ska skolmaten vara!

Varsågoda! Här serverar vi andra delen som handlar om gröna framgångar när det gäller maten i Borås Stad. Nu förbereder sig vår proffsiga organisation på ytterligare utveckling och förbättring:

  • Vi ska testa att servera en vegansk allergifri grundbuffé – med mat som många kan äta – de som inte tål ägg och mejerivaror, de som inte äter fläsk, de som är vegetarianer. Den som vill komplettera med till exempel kött eller fisk ska kunna göra det nästan varje dag.
  • Vi ska pröva att märka ut klimatsmart mat i matsedeln som tips och hjälp att välja för den som så vill.
  • Och så jobbas det för fullt med att öka andelen nära mat, lokala producenter ska lättare kunna vara med och konkurrera i upphandlingar.
  • En samdistributionscentral ska minska antalet mattransporter, det ger mindre utsläpp, säkrare skolgårdar och mer tid i köken att laga mat istället för att vänta på och ta emot leveranser.
  • Och givetvis ska alla de barn som önskar vegetarisk eller vegansk mat i skolan få det. Det ska vi se till i de kommande riktlinjerna för specialkost.

Närodlat, ekologiskt, näringsriktigt, klimatsmart – Detta har vi drivit på genom att vi suttit med och styrt. Detta kommer vi också fortsätta driva.

Vår första film om maten i Borås kan du se här.

Klimatmärkning på menyn ska prövas. Den vegetariska rätten toppar redan matsedeln på de flesta skolorna.