Blogg

Miljö och klimat: Vi har så oerhört mycket mer att göra i Borås!

Igår kom den årliga miljörankningen ”Sveriges miljöbästa kommun”. För mig är den både bra och dålig läsning. Borås ligger bland de tio procent bästa kommunerna i landet (28:e plats) men vi tappar placeringar jämfört med förra året.

Jag kan konstatera att det är tätt i toppen – bara några ytterligare poäng hade satt oss på ungefär samma plats som förra året. Och det handlar om områden där vi är i startgroparna, där jag dessutom skulle vilja öka takten rejält. För att detta ska hända, för att Borås ska kunna nå mot toppen behöver Miljöpartiet göra ett bra riktigt bra val och därmed få ännu bättre förutsättningar att vara miljöns och klimatets blåslampa i Boråspolitiken.

De kanske två viktigaste sakerna att komma igång med på en övergripande nivå är ett lokalt arbete som bygger på de globala målen – Agenda 2030 och att låta ta fram en lokal koldioxidbudget. Det behöver vara en stram budget som bygger på år för år snabbt minskande koldioxidutsläpp. Med den i handen kan vi arbeta vidare inom alla stadens verksamheter för att bli lika bra på att hålla oss inom ekologins ramar som inom ekonomins ramar.

Här finns ett exempel på den första sådana budgeten i Sverige, från Järfälla kommun. I Borås har vi precis tagit ett initiativ som jag hoppas tar fart direkt efter sommaren och som gör att Borås Stad snart också har en koldioxidbudget klar på bordet. Sedan börjar vardagsjobbet på allvar med att ta fram åtgärder som minskar utsläppen tillräckligt mycket. Mer bakgrund finns i denna mycket sevärda föreläsning.

Jag tänker ta de tappade placeringarna i Miljöbarometern som en enorm sporre att jobba vidare. Miljöpartiet i ledningen för Borås har haft viktiga framgångar som inte ingår i det ”Sveriges miljöbästa kommun” mäter: bland annat rekordstor budget för cykelinfrastruktur, beslut om att alla som vill ska ha rätt till veganmat i Borås Stads skolor, beslut om att staden inte ska placera pengar i företag som producerar olja eller kol… (Här finns en samling kortfilmer för den som vill veta mer.)

Resultatet i enkäten visar att vi kan bli ännu bättre på ännu fler områden. Hela Borås Stad behöver tänka hållbarhet och klimat vid varje beslut i alla delar av verksamheten. Det är därför ett bra val för Miljöpartiet är så viktigt. Det är NU det gäller för klimatet, och det är vi som är pådrivaren i den dagliga kommunala politiken.