Blogg

Lastcykeln hjälper människor utan bil att återvinna

Under hösten har en lastcykel rullat på försök på Norrby i Borås. Människor som inte har bil har kunna be om hjälp med att få sängar, soffor och andra större föremål hämtade och ivägcyklade till återbruk eller återvinning. Ett normkritiskt projekt, genom att det utforskar vägar att utmana bilen som norm.

I förmiddags var jag på upptaktsmötet som ska leda till att denna verksamhet fortsätter. Ett möte i mycket positiv anda! Julia Jonasson, Rise (f d SP), som är en av de två som har kört cykeln på Norrby berättade om alla fina erfarenheter.  Det här är ett helt fantastiskt normkritiskt projekt, sa hon, och nu finns beslut att det ska fortsätta! Hon och hennes kollega hämtade inte bara saker som annars kunde ha blivit stående, de blev också ett uppskattat inslag i gatubilden, de väckte nyfikenhet och blev någon att prata lite med i farten.

En hel massa praktiska detaljer återstår att lösa, men alla lämnade rummet med en klar föresats att den stora lastcykeln ska fortsätta synas i Borås i framtiden. Detta stämmer också fint med det uppdrag som med Miljöpartiets hjälp kom med i årets budget, att försöket ska följas upp med en gärna cykelbaserad lösning som gör det enkelt för hushåll som saknar bil att delta i återbruk och återvinning.

Läs mer om cykeln här på projektets Facebooksida.

 

Returcykeln tillfälligt parkerad på Österlånggatan i Borås. Sex hjul och rejält flak som synes. Elektrisk hjälpmotor som stöttar den som trampar med lite extra kraft.