Blogg

Gröna framgångar - solen i Borås!

Mycket har hänt de senaste åren. Vi har tagit Borås in solens tid – och mer är på gång! (Förresten gör våra solceller energi även när det är mulet.)

Miljöpartiet tog Borås in i den nya tiden bland annat genom initiativet att avskaffa bygglov för solenergi på villor och småhus. Nu är samma reform på gång på riksnivå. Vi är stolta över att ha visat vägen. Sverige hakar på Borås!

Vi har solceller på allt fler förskolor. De sitter också på Viskastrandsgymnasiets tak, monterade av elever i sin utbildning – och alldeles nyinstallerat också på taket till Stadsparksbadet som öppnar igen till hösten efter en helrenovering. Faktiskt har solenergiproduktionen i Borås Stad och stadens bolag ökat med 400 procent sedan 2012. Mer finns att läsa i stadens senaste miljörapport.

Men det stannar inte där, mer är redan på gång. Servicekontoret kommer snart att ha stadens största solanläggning, när 800 kvadratmeter som redan finns kompletteras med ytterligare 400. Därtill sätts 30 nya laddstolpar upp för förvaltningens egna fordon. Förresten har alla förvaltningar och kommunala bolag ett par viktiga uppdrag:

  • när nya hus byggs eller tak ska renoveras så ingår det att sätta upp solceller på taket, om det inte är olämpligt (till exempel att det aktuella taket ligger skugga). För att understödja dessa solcellsinvesteringar finns 3 miljoner kronor per år avsatt i investeringsbudgeten. Detta är en ökning med 2 miljoner sedan förra året.
  • solceller och elbilar går bra ihop – alla förvaltningar och bolag ska vara noga med att kartlägga sina transportbehov och i första hand välja elfordon – helst små elfordon när det fungerar i verksamheten.

Bli solcellist?!
Vi vill att många ska kunna vara med och tillverka solenergi, därför ska vårt gemensamma energibolag Borås energi och miljö ta initiativ till att starta en tillsammansägd solenergipark. I den ska boråsare – både privatpersoner, företag och föreningar köpa andelar. Detta är inte idéer i tomma luften – vi har hämtat inspiration från liknande anläggningar som redan är igång i Helsingborg och Kalmar.

I Borås använder vi också redan solenergi i det lilla. Vi har papperskorgar som trycker ihop skräpet med solenergins hjälp – så att de inte behöver tömmas lika ofta. Och papperskorgarna berättar själva via wifi när det är tömningsdags!

På Sandwalls plats stod en bänk med solceller på försök i somras, där det gick att sitta och ladda sin telefon. Sommaren 2018 bli tre bänkar istället för bara en.

Ännu mer: försök pågår just nu med p-automater som går på solenergi, med en liten panel som en underlig mössa på sned på automathuvudet.

Jodå, solen har verkligen kommit till Borås – jag är stolt över att Miljöpartiet har bidragit till allt detta!