Blogg

Dubblad solenergi på Viskastrandstak

Här handlar det om verklighetsnära utbildning på riktigt, berättar läraren på Viskastrandsgymnasiet Dan Ottosson när vi står uppe på taket bland solcellerna. El-, bygg-, medieelever har bidragit med montering, installation och dokumentation. Först 400 kvadratmeter solceller på det sågtandade gamla industritaket och nu i vår ytterligare en anläggning av ungefär samma storlek på garagetaket vid skolan. Min kommunalrådskollega Malin Carlsson och jag hälsade på för ett studiebesök tidigare idag.

Verklighetsnära utbildning ja. Eleverna har gjort allt, de har arbetat självständigt och på precis samma sätt och med samma ansvar som om de redan vore ute i arbetslivet. Många av de teoretiska lektionerna har också hållits uppe på taket, säger Dan Ottosson. Anläggningen på sågtandstaket är gjord för att kunna ta emot besökare, för att kunna vara inspiration och källa till kunskap inte bara för gymnasieelever.

På vägen fick vi höra om energieffektivisering av belysningen inne i gymnasiet, också gjord av elever. Vi hann också prata om idén med att bygga en rejäl solcellspark i Borås som jag skrev om igår. Därtill ett kompetent föredrag av en elev som jämförde el- och bensindriven motorcykel. Det är bara att tacka för att vi fick hälsa på – ett värdefullt besök i en värdefull verksamhet!

Nästa vecka räknar jag med att berätta om ett besök på en solpark i Skåne.

IMG_2948

Snart ska vi upp på taket. Jag och Malin Carlsson.

IMG_2959

Viskastrandsgymnasiets första anläggning, på ett sågtandad tak. Dan Ottosson, jag, Malin och gymnasiechefen Kaj Sandgren.

IMG_2953

Alldeles nymonterade solceller som snart ska vara i drift.

IMG_2981

Den som vill följa elproduktionen på Viskastrandsgymnasiet kan göra det via telefonen. Appen heter Evishine, ange Viskastrandsgymnasiet som anläggningsnamn.