Blogg

Borås ska ha bästa skolmaten!

Maten i Borås skolor ska självklart vara vällagad, näringsriktig och god, men inte bara det. Den ska också vara klimatsmart och innehålla mycket ekologiska och närodlade råvaror.

Mycket har hänt de senaste åren, och mycket mer är också på gång:

  • Andelen ekologisk mat ökar år för år! 2017 kom vi för första gången med i ekomatsligan, med 33 procent ekologiskt. I förskola, skola och gymnasieskolan är vi nu uppe i 41 procent ekologiskt och den bästa skolan nådde 69 procent förra året.
  • Alla våra kök i kostverksamheten är KRAV-certifierade på nivå 1, vilket innebär minst 25 procent ekologiskt och i de alldeles nya miljömålen för Borås Stad ska alla kök certifieras till nivå 2, alltså minst 50 procent ekologiskt.
  • Vi har sänkt skolmatens klimatavtryck. Genom att ta beslut om byta ut vissa rätter till klimatsmartare rätter har vi fått ner matens klimatavtryck radikalt. I ett slag minskade klimatpåverkan från matens råvaror med 15 procent.
  •  Vi serverar två rätter varje dag, större valfrihet för barn och unga alltså – en vegetarisk rätt och så ytterligare en rätt som oftast innehåller kött, fisk eller fågel – men ungefär en dag varannan vecka är båda rätterna vegetariska.
  • Minskat matsvinn i skolan sparar pengar, minskar miljö- och klimatpåverkan och sparar pengar som kan användas till till exempel bättre råvaror. I Miljörapporter för 2017 kan man läsa: Tre uppmärksammade och framgångsrika projekt för minskat matsvinn har lett till framtagande av handlingsplan. Handlingsplanen innebär ett systematiskt arbetssätt för minskat matsvinn”.

Jo, många bra saker redan, och mer kommer! Det får bli ett särskilt blogginlägg om det tror jag.

Snart dags för lunch på Bäckängsgymnasiet. Kikärtsgryta med rostad kokos.